Namen premeta Jedrska Tehnologija je študente programa Varstvo okolja seznaniti z osnovami sestave našega sveta in opisati gradnike snovi – atome, ter to znanje povezati s pojavom radioaktivnosti.

Bodoče naravovarstvenike želimo izobraziti o vplivu radioaktivnosti na okolje in človeka. V ta namen se pojasni osnovne fizikalne principe nastanka in učinkov ionizirajočega sevanja (gama, beta in alfa) ter delovanje naprav, iz katerih se sprošča. Pojasnijo se principi ščitenja in dekontaminacije. Pojasni se način nastajanja, vrste radioaktivnih odpadkov in metode za ravnanje z njimi in njihovo odlaganje. Vpeljejo in pojasnijo se osnovni pojmi in nomenklatura na tem področju. Teoretična predavanja bomo dopolnili in ilustrirali z ogledom jedrskih objektov na Reaktorskem Centru Podgorica, namreč skladišča radioaktivnih odpadkov in raziskovalnega reaktorja TRIGA.


Predavatelj predmeta je dr. Žiga Štancar, podoktorski raziskovalec na Institutu "Jožef Stefan", trenutno napoten na večletno delo na največjem fuzijskem reaktorju JET v angleškem Oxfordu. Za vsa vprašanja glede predmeta ali snovi prosim pišite na e-naslov: ziga.stancar@ijs.si